Select your language

Ikkunaan asennettavalla aurinkosuojakalvolla on huomaamaton, mutta tärkeä tehtävä. Se estää tehokkaasti auringon lämpö- ja UV- säteilyn pääsyä ikkunoista rakennuksen tai ajoneuvon sisätiloihin. Alunperin aurinkokalvoja alettiin kehittää maailmalla juuri sopivan lämmön tasapainon saavuttamiseksi vuodenajasta riippumatta. Nykykalvoista löytyy monia tehokkaita erikoisominaisuuksia, jotka parantavat energiatehokkuutta sekä suojaavat ihmisiä ja omaisuutta.

Aurinkosuojakalvot on keksitty Yhdysvalloissa. Jo 1958 nykyisin maailman toiseksi suurin kalvovalmistaja Madico kaupallisti ensimmäisen läpinäkyvän, mutta heijastavan ikkunakalvotuotteen.

Isommassa mittakaavassa aurinkosuojakalvoja alettiin valmistaa Yhdysvalloissa 60-luvun alussa. Varhaisten ikkunakalvojen päätarkoitus oli suojata rakennusten sisätiloja auringon paahtavalta kuumuudelta. Kalvo heijasti auringon lämpösäteilyn takaisin, mutta päästi valon sisätiloihin. Aurinkosuojakalvoihin uusia ominaisuuksia 1970-luvulla

Aurinkosuojakalvoihin uusia ominaisuuksia 1970-luvulla

Ikkunakalvot ja niiden valmistusprosessit kehittyivät voimakkaasti 1970-luvun aikana. Samalla aurinkosuojakalvoille löytyi uusia parannuksia ja käyttötarpeita.

Kalvovalmistajat alkoivat vastata markkinoiden kysyntään eri värein sävytetyille kalvoille. Esimerkiksi pronssin ja harmaan sävyisistä kalvoista tuli osa arkkitehtuurista suunnittelua.

70-luvun energiakriisin aikaan huomattiin aurinkokalvojen mahdollisuus estää lämpöhävikkiä rakennuksesta. Oivallettiin, että polyesteriin perustuva kalvoteknologia estää tehokkaasti lämmön karkaamisen sisätiloista. Samoin 70-luvulla tulivat ensimmäiset naarmun kestävät kalvot.

Paitsi rakennuksissa aurinkokalvojen suosio kasvoi nopeasti myös ajoneuvoissa. Autokalvon valtteina pidettiin ajomukavuuden lisäksi ikkunatummennuksen tuomaa tyylikkyyttä ja yksityisyyttä.

Tämän päivän aurinkosuojakalvot

Nykypäivää lähestyttäessä aurinkokalvojen tarjoama UV-säteilyn suoja on korostunut. Esimerkiksi kauppaliikkeissä ja museoissa on huomattu auringon haitalliset vaikutukset omaisuuteen. UV-säteily haalistaa ja vaurioittaa sisustusta, kankaita, pintamateriaaleja ja taideteoksia. Lisäksi UV-sätely on merkittävä terveysriski ihmisille, erityisesti herkkäihoisille.

Laadukkaimmat UV-suojaukseen suunnitellut auringonsuojakalvot suodattavat jo yli 99 prosenttia auringon UV-säteilystä 300 ja 385 nanometrin aallonpituuden välillä – ja suojaustehoa riittää aina 400 nanometriin asti.

Viime vuosina aurinkokalvot ovat kehittyneet myös nanoteknologian myötä. Uudet nanotekniset materiaalit tehostavat entisestään aurinkokalvojen lämmöntorjuntaan ja valonläpäisyyn liittyviä ominaisuuksia.

Safetyset Oy osana ikkunakalvojen historiaa Suomessa

Suomessa rakennuksiin ja ajoneuvoihin tarkoitetut ikkunakalvot yleistyivät 1990-luvulla.
Safetyset Oy aloitti 1994 Madicon ikkunasuojakalvojen maahantuonnin ja markkinoinnin. Laadukkaat tuotteet ja uudentyyppinen asennusliikkeiden koulutuskonsepti takasivat Safetysetille nopeasti vahvan aseman aurinkosuojakalvojen ja turvakalvojen kotimaisilla markkinoilla. Vuonna 2010 mukaan tuli Solar Screen -tuotemerkki, joka vahvisti erityisesti ulkokalvojen osalta tuotetarjontaa.

Historiatietojen lähde:
European Window Film Association